Koncert i Dybbøl kirke

Koncert i Dybbøl kirke

Lørdag d. 24. oktober 2020, kl. 14:00
Dybbøl Bygade 101, 6400 Sønderborg
Vega kvartetten (musikere fra Sønderjyllands symfoniorkester)

"Kates dagbog"

Koncert og foredrag med strygekvartetten Vega og Professor Margaret Mehl lørdag den 24. oktober kl. 14.00 i Dybbøl kirke.

Med opførelsen af strygekvartetten "Slesvig" (1929) komponeret af Kate Ingeborg Hansen (1879-1968), som var amerikansk missionær og musikunderviser med danske rødder, vil Dybbøl kirke sætte fokus på en familie, hvis skæbne har været stærkt påvirket af de historiske hændelser i årene før og omkring delingen af landsdelen Slesvig. Efter en succesfuld dansk uropførelse i København i juni 2018, skal værket nu opføres i Dybbøl kirke i forbindelse med 100-året for Danmarks genforening.

Kate Hansen tilbragte den største del af sit liv i Sendai, Japan, hvor hun underviste japanske piger i vestlig musik. Kvartetten "Slesvig" afspejler hendes fars hjemstavns skiftende skæbne. Forklaringen af værket, der sandsynligvis stammer fra Kate Hansen selv, lyder således:

Strygekvartetten "Slesvig" er inspireret af mit ønske om at fejre min fars hjemstavn Nordslesvig. De første tre satser er inspireret at komponisten minder fra den tid, hvor hun som barn besøgte Slesvig.

Den anden sats har ét tema, der udtrykker den sorg, folket føler over at blive domineret af en fremmed nation, og et andet der udtrykker folkets stærke følelser af modstand. Den tredje sats udtrykker familiens glædelige fest til juleaften. Den fjerde og sidste sats illustrerer folkets glæde over at være genforenet i deres elskede fædreland Danmark.

Ud over Kate Hansens strygekvartet vil Vega-kvartetten spille to andre værker.
Dvoráks berømte strygekvartet "Den amerikanske", hvor  bøhmisk-tjekkisk og amerikansk nationalfølelse forbindes med hinanden, herefter den gamle velkendte japanske folkevise Sansa shigure, hvis titel betyder ´lyden af bambusgræsset i efterårets regn´. Musikken stammer fra det tidligere japanske fyrstedømme Sendai.

Koncerten spilles af Vega-kvartetten, der består af musikere fra Sønderjyllands Symfoniorkester, og i sig selv repræsenterer fire nationaliteter: Rumænien, Tyskland, Sverige og Italien - et godt eksempel på at musikere fra forskellige lande kan finde sammen.

Efter koncerten i kirken vil vi gå over i Kirkeladen og efter en kop kaffe eller te høre et spændende foredrag om Kate Hansen interessante familie historie ved Professor Margaret Mehl. Margaret Mehl er professor i København for tværkulturelle og regionale studier.

Arrangementet slutter ca. kl. 17.30.
Der er gratis adgang både i kirken og i Kirkeladen

Koncert og foredrag bliver støttet af Sønderborg kommune